Recette

FISH AND CHIPS – Wijting met ALFRED

Nodig voor 4 personen


Door chef Christophe Leconte

ingrédients

  • 4 x Filets van wijting zonder graten, zonder vel. Elk ongeveer 150g
  • 1 liter water / 100g grof zeezout, samen 10’ gekookt en afgekoeld (= pekel)
  • 50g bloem
  • 50g aardappelzetmeel
  • Snuifje fijn zout en peper
  • Enkele blaadjes tijm, al dan niet gedroogd
  • 1 flesje ALFRED (+ één voorgekoeld flesje per gast)
  • Frituurolie en frituur

VOORBEREIDING

Laat de filets een tien minuutjes weken in de koude pekel.
Droog ze daarna zorgvuldig af.
Meng alle droge ingrediënten onder elkaar in een ruime mengkom.
Doe er al roerend met een klopper beetje per beetje ALFRED doorheen tot je een vast papje bekomt.
Juist voldoende om alle klonters los te roeren maar zorg er vooral voor dat het beslag niet vloeibaar wordt.
Geniet zelf van wat overblijft in het flesje.
Hou enkele flesjes ALFRED in de koelkast tot je het gerecht serveert en verwen uw gasten ermee.
 
AFWERKING

Breng uw frituur op 180°C
Haal de droge filets door het beslag en laat ze heel kort afdruipen.
Passeer ze onmiddellijk door chapelure of panko en laat ze heel voorzichtig wegglijden in uw voorverwarmde frituurolie.
Doe dit handmatig terwijl uw frituurmand beneden in de frituur blijft. 
Haal na ongeveer 3 à 4 minuutjes de frituurmand omhoog en laat de goudgebakken filets even kort uitdruppen.
Schik op een bord en werk af met enkele vooraf gebakken chips bijvoorbeeld van blauwe aardappeltjes.
Je kan het klassiek serveren met een liefst zelf gemaakte verse tartaar of een vers geklopte mousseline  al dan niet met groene kruiden uit de tuin.
 
TIP
Als je de filets in lange repen snijdt alvorens door het beslag te halen, kan je ze serveren als sharing Tapaz.
Op die manier is een ALFRED zeker een volwaardig aperitief.
 
Hoe je het ook serveert, geniet vooral van het leuke werk en het verbluffend resultaat.

Proost en smakelijk

Print dit recept