Ricette

Stufato di faraona in Alfred con cubetti di pancetta (4 persone)

La faraona è il pollame dell'intenditore. Far togliere la carcassa alla faraona e tenerla da parte per uno stufato pieno di sapore.
Birra Alfred bionda e cubetti di pancetta forniscono una salsa deliziosa. È possibile servire il piatto con crocchette di patate e eventualmente una fresca insalata d’indivia belga.


Dallo chef Christophe Leconte

ingredienti

  • 1 faraona (± 1,5 kg) - a pezzi con carcassa
  • 4 fette di pancetta affumicata (± 0,5 cm di spessore)
  • 3 cipolle
  • 1 spicchio d'aglio
  • 3 rametti di timo
  • 3 foglie di alloro
  • 1 rametto di rosmarino

1 faraona (± 1,5 kg) - a pezzi con carcassa

preparazione

Chiedere al macellaio di togliere la carcassa dalla faraona (le ali ,le zampe e la testa). Cuocere i pezzi e fare dorare sulla pelle. Puoi usare il pezzo di carcassa senza carne per creare un delizioso brodo di pollo.

Stufato con faraona

Snij het zwoerd van de dikke sneetjes spek en verwijder eventuele stukjes kraakbeen. Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een dikke klont boter in. Snij het gerookt spek in reepjes en kleur ze in de bruisende boter. Roer af en toe zodat de spekreepjes niet te doorbakken zijn.

Pel intussen de uien en halveer ze. Snij de stukken ui in matig fijne halve ringen. Schep het gebakken spek uit de pot en zet de blokjes opzij. Leg de stukken parelhoen in het braadvet van het spek. Giet er eventueel een beetje olijfolie bij zodat de boter niet verbrandt. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper v/d molen en wat zout. Draai de stukken parelhoen na enkele minuten om en kleur ook de andere zijde van de stukken. 

Schep de gekleurde (maar nog niet gare) stukken parelhoen uit de pot en zet ze opzij. Bewaar de pot met braadvet en aanbaksels. Stoof er eerst en vooral de halve uiringen in. Pel de look, plet het teentje tot pulp en roer doorheen de uien. Zodra de uien licht gebakken zijn, bepoeder je ze met bloem. Roer en laat de bloem heel kort meebaken. Voeg de gebakken spekjes toe en ook de stukken parelhoen. Hou het vuur matig hoog. Verwarm ondertussen de oven voor tot 160 °C.

Giet de Alfred Blond over het vlees en roer alle smakelijke aanbaksels los. Laat het vocht even opkoken zodat de alcohol verdampt. Je zal zien dat er ook wat binding ontstaat. Giet de bouillon erbij tot de stukken parelhoen half onder staan.

Bind de blaadjes laurier, de takjes tijm en rozemarijn samen met wat keukentouw. Gooi het kruidentuiltje in de pot, samen met de kruidnagels. Voeg de pittige mosterd toe, wat confituur van veenbessen en roer. Zet het deksel op de pot en plaats hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat het geheel ± 40 min. garen.

Serveren

Verdeel de filets en de billen over de borden van de tafelgasten.
Lepel over ieder bord een flinke lepel saus. Serveer met aardappel- of amandelkroketjes en eventueel een fris witloofslaatje. Vergeet vooral ook niet een Alfred Blond te serveren bij dit heerlijk feestgerecht.

Un saluto e buon appetito!

Stampa questa ricetta